Hatékony időgazdálkodás...
2016. október 24. írta: OfficeMenedzser

Hatékony időgazdálkodás...

a Pomodoro módszer

Legtöbbünknek gondot okoz az idő hatékony beosztása. Jellemzően többféle tevékenységet végzünk, néha éjszakába nyúlóan, mégis azt érezzük, hogy sohasem haladunk semmivel. A szerteágazó feladatok őskáoszt eredményeznek, ha nem tartunk be néhány szabályt.

Egyik ilyen például, az egyes tevékenységekre való koncentrálás, erről már írtam itt. Ha egyben tartjuk a feladatokat, ha nem hagyjuk elterelődni a figyelmet mert e-mail érkezett, vagy épp a Facebook csipogott, koncentráltabban tudjuk elvégezni azt. Ha egy árajánlatot kell például készítenem, de minden pittyenésnél elolvasom az érkező e-mailokat, kiesem a gondolatmenetből, ismét fel kell venni a fonalat. Ha pedig csak a fealdatra koncentrálok, egymás után jönnek a gondolatok, gördülékenyebben számolok, írok.

A Pomodoro módszer Francesco Cillio ötlete. A módszer azon alapszik, hogy felmérések alapján úgy találták, hogy 25 perc az az időtartam, ami elég hosszú ahhoz, hogy érdemi tevékenységet lehessen végezni, és elég rövid ahhoz, hogy a figyelem ne kalandozzon el. A 25 perc alatt kizárólag a kitűzött feladattal kell foglalkozni, majd 5 perc szünet következik, és jöhet ismét 25 perc munka.

9943_d90c084aaf.jpg

A módszer a konyhai időmérőről kapta a nevét.

Első feladat, ha a módszert alkalmaznád, hogy rangsorold a feladatokat. Vedd előre a legfontosabbat, és így haladj sorban. Legyen elképzelésed arról, hogy a 25 perc végén hová fogsz, hová szeretnél eljutni. Például 25 perc alatt megírod az árajánlatot (árajánlatokat, attól függően, hogy mennyire bonyolultak), összeállítod a megrendelést, stb.

Általában szívesen használom a rendelkezésre álló alkalmazásokat, ajánlok neked is a módszerhez néhányat. Ezek között van olyan, amelyiken beállíthatod akár azt is, hogy 25 percre tiltsa le az egyéb tevékenységet (Facebook, stb.). Nem próbáltam ki mindegyiket, válaszd, amelyik neked szimpatikus: Pomodairo,  Chrome alatt pedig itt találsz alkalmazásokat. Androidos telefonra itt találsz megoldást, IOS-re pedig keresd Power Focus - Work and Break Timer-t, de számtalan verziót találsz ha beírod a Pomodoro-t bármelyik keresőbe.

img_3567.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://officemenedzser.blog.hu/api/trackback/id/tr5511833745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása